Pączki z obniżoną zawartością cukru i glutenu

Pączki wcale nie muszą oznaczać niezdrowego i pełnego kalorii deseru. Wystarczy jedynie wyeliminować z ich składu białą mąkę i cukier. Gdzie da się kupić tego rodzaju zamienniki? Warto regularnie sprawdzać ofertę na Gazetkowo.pl, gdzie można znaleźć promocje na miód, syrop z agawy albo mąkę ryżową. To właśnie ta ostatnia jest podstawą bezglutenowych fit pączków, które swobodnie mogą spożywać również alergicy. Warto też zainwestować w mleko w proszku i małą porcję cukru waniliowego, co podkreśli smak deseru.

Do przygotowania pączków przydadzą się też specjalne foremki, które należy nasmarować olejem. Składniki takie jak mąka ryżowa, miód, cukier waniliowy i mleko proszku należy połączyć w osobnej misce. Trzeba też pamiętać o rozbiciu dwóch jajek. Uzyskaną masę należy przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika. Należy go nastawić na około 190ºC, gdzie pączki powinny przebywać około 15 minut. Jeśli komuś zależy na lukrze to powinien go przygotować z cukru kokosowego wraz z syropem klonowym.

 


 

Zdrowe lody oparte na bananach

Okazuje się, że do przygotowania domowych lodów wystarczy parę bananów. Należy je włożyć przed przygotowaniem deseru do zamrażarki. Sprawdź na Gazetkowo.pl ile można zaoszczędzić wybierając banany zamiast gotowych lodów z dużą zawartością cukrów. Owoce należy wyciągnąć z zamrażarki po godzinie, gdzie trzeba je rozgnieść widelcem. Tak uzyskaną masę wystarczy połączyć z masłem orzechowym oraz syropem z agawy. Nie zaszkodzą również pokruszone orzechy oraz owoce na wierzchu. Przygotowane lody najlepiej podawać w pucharkach.

Smoothie o smaku pączkowym na bazie daktyli

Osoby na fit dietach nie wyobrażają sobie dnia bez smoothie. Okazuje się, że dzięki umiejętnym dobraniu składników koktajl może mieć smak podobny do pączka. Sekretnym składnikiem jest tu aromat migdałowy oraz bezcukrowa konfitura różana. Nie zaszkodzi też odrobinę karobu zamiast kakao. Całość należy tradycyjnie przyrządzić w blenderze. Trzeba pamiętać o garści daktyli, które najlepiej zalać wrzątkiem na pół godziny - są wtedy znacznie bardziej miękkie i gotowe do rozdrobnienia. Całość należy zalać mlekiem, gdzie świetnie sprawdzą się również wersje roślinne np. sojowe.

 


 

Praliny kokosowe z dużą zawartością orzechów

Daktyle mogą być też podstawą orzechowych pralin, które nie wymagają używania piekarnika. Również tutaj warto je zalać wrzątkiem, co należy też zrobić z garścią płatków owsianych. Oba składniki należy włożyć do dużej miski, gdzie powinna się też znaleźć mączka karob oraz konfitura bez cukru. Do całości należy dołożyć ulubione orzechy, gdzie jednak należy wystrzegać się ich wersji słonych. Powstanie z tego gęsta masa, z której należy ulepić małe kuleczki. Na samym końcu należy je obtoczyć w wiórkach kokosowych, przez co praliny będą wyglądały jak małe śnieżki. Kulki warto włożyć na noc do lodówki, przez co będą trwalsze i nabiorą lepszego smaku.