Czym dokładnie są białka?

Aby zrozumieć, czym różni się białko WPI od WPH, przyjrzyjmy się bliżej temu, co naprawdę zapewnia białko dla sportowców. Białko może pomóc Ci w przyroście masy mięśniowej, utracie wagi i powrocie do zdrowia. Twoje mięśnie są utworzone z białka, a ćwiczenia są zasadniczo oparte na tworzeniu uszkodzeń w strukturach mięśni, aby mogły one regenerować tkankę jako silniejszą. Dlatego sportowcy powinni przyjmować białko do budowy mięśni.

Podstawowym źródłem białka powinna być dobrze zbilansowana dieta zawierająca produkty jak mięso, jaja, ryby, drób lub też bogate w białko warzywa, takie jak szpinak i brokuły. Jeśli jednak często chodzisz na siłownię, wysokiej jakości hydrolizat białka serwatkowego może pomóc zagwarantować Twojemu organizmowi odpowiednią ilość białka. Do intensywnych ćwiczeń warto dobrać odżywki i suplementy – sklep online Sport Max może ci w tym pomóc.

Białko serwatkowe należy do najczęściej stosowanych suplementów, ponieważ jest łatwo przyswajalne przez organizm, biodostępne, bogate w aminokwasy i niedrogie. Leucyna, aminokwas obficie występujące w serwatce, jest bardzo ważna dla syntezy białek mięśniowych. Zarówno hydrolizaty, jak i izolaty białkowe są najczęściej otrzymywane z serwatki, płynu, który jest oddzielony przy wyrobie twarogu. Niektórzy weganie z tego względu stronią od tych odżywek.

Jak powstaje białko w proszku z serwatki?

Białko serwatkowe to jedno z dwóch białek zawartych w mleku krowim; drugie to kazeina. Do produkcji sera czy jogurtu używa się bogatego w kazeinę twarogu – natomiast serwatka zostaje odsączona. W czasach naszych babć serwatka stanowiła dobry napój bezalkoholowy; w dzisiejszych czasach, aby zrobić koncentrat, trzeba przefiltrować i wysuszyć serwatkę. Z koncentratu powstają hydrolizaty (białko WPH) oraz izolaty (białko WPI).

Podstawowe różnice między WPH i WPI

Po usunięciu twarogu, płynna serwatka jest poddawana procesowi filtracji w celu usunięcia większości tłuszczu i laktozy. Tak powstaje koncentrat – kolejny proces filtracji stworzy WPI, czyli izolaty. Chociaż WPH i WPI mają podobne pochodzenie, to jednak wytwarza się je nieco inaczej.

WPI to izolat – przeszedł przez dwa procesy mikrofiltracji, eliminujące dodatkowe lipidy, węglowodany i cukry. Z kolei hydrolizat WPH to serwatka, która została poddana procesowi hydrolizy, powodującemu rozbicie długie łańcuchy związków chemicznych. Dzięki temu hydrolizaty są bardzo łatwe do przyswojenia.

Jeśli poszukujesz łatwych do strawienia białek obfitych we wszystkie niezbędne aminokwasy, wybierz WPH. Ten preparat może jednak być dość kosztowny, a wiele osób uważa, że cechuje go charakterystyczny gorzki smak.

Za to, jeśli chcesz ograniczyć spożywane kalorie i zależy ci przede wszystkim na dodatku protein do już dobrze zbalansowanej diety, wybierz izolat WPI. W ofercie Sport Max znajdziesz koncentraty, izolaty, hydrolizaty oraz wegańskie preparaty białkowe.