Twoje mięśnie dla optymalnego rozwoju, oprócz treningu siłowego, potrzebują regeneracji oraz diety bogatej w pełnowartościowe białka, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze. Poniżej znajduje się lista produktów, po które warto sięgać, gdy chce się zbudować dobrej jakości mięśnie, dostarczać im odpowiednich składników odżywczych, a zarazem poprawić swoje zdrowie.

Trener personalny Faber Fit JAJKA Zawierają mnóstwo białka i mają najlepszy aminogram spośród wszystkich rodzajów pożywienia. Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w żółtku, dlatego nie warto go wyrzucać. W jajkach znajdziemy witaminę B12, która jest niezbędna w procesie spalania tłuszczu i dla zwiększenia napięcia mięśni. Zawiera również witaminę D, potrzebną do ukształtowania włókien mięśniowych, natomiast całe jajka zawierają witaminę B6, E, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowy, ryboflawinę.

TŁUSTE RYBY MORSKIE Są jedynym źródłem EPA i DHA, kwasów tłuszczowych omega-3, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Zaletami oleju rybiego jest podwyższenie odporności organizmu, poprawa wrażliwości insulinowej, lipidogramu oraz kompozycji składu ciała. Najlepszym wyborem będą ryby morskie niepochodzące z hodowli, tj. makrela, śledź, łosoś dziki, szprot.

INDYK Zawiera sporą ilość pełnowartościowego białka przy minimalnej podaży tłuszczu. Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, cynku, magnezu i żelaza. Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu.

WOŁOWINA Ma odpowiedni skład tłuszczów dla naszego zdrowia – większość jest nienasycona. Jest naturalnym źródłem kreatyny wpływającej korzystnie na budowanie masy mięśniowej oraz CLA, kwasu pomagającego w redukcji tkanki tłuszczowej, działając przy tym ochronnie na mięśnie. Wołowina jest także bogata w L-karnitynę, odgrywającą ogromną rolę w przemianie energii w organizmie. Zapewnia wytrzymałość oraz wspomaga regenerację po wysiłku.

SIEMIE LNIANE Zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) chroniące układ krwionośny i obniżające poziom cholesterolu. Zawiera sporo błonnika korzystnie wpływającego na pracę przewodu pokarmowego, pomagając w zaparciach, ponadto pomaga usuwać z organizmu toksyny i gwarantuje uczucie sytości.

trener fit faber PŁATKI OWSIANE Owies to mieszanka węglowodanów, błonnika, białka, witamin oraz minerałów. Organizm trawi płatki owsiane powoli, dzięki czemu dłużej czujesz się nasycony, a poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Owies zawiera w swoim składzie substancje psychogenne, które niwelują objawy zmęczenia, rozdrażnienia, a do tego pomagają w stanach depresji i likwidują zły nastrój.

MIGDAŁY Są jednym z najlepszych źródeł witaminy E (silnego przeciwutleniacza) w formie najlepiej przyswajalnej przez organizm, dlatego nasze mięśnie szybciej zregenerują się po ciężkim treningu. Witamina E utrudnia także „złemu” cholesterolowi LDL zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych.

AWOKADO Zwiększa poziom dobrego cholesterolu, pomagającego chronić przed wolnymi rodnikami i zapobiegającego cukrzycy poprzez regulację trójglicerydów. Awokado jest źródłem karotenoidów, które wpływają na zdrowie oczu, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego i wpływają na zdrowsze funkcjonowanie układu rozrodczego. Składniki odżywcze w nim zawarte pomagają chronić przed stanami zapalnymi.

ANANAS Jest źródłem bromeliny – enzymu trawiącego białka. Ma działanie przeciwobrzękowe, oczyszczające, lecznicze, redukuje także stany zapalne. Zawiera sporo błonnika, potasu, magnezu, cynku oraz witamin A, B1, B2, B6, PP, C.

Patrycja Faber Trener osobisty, dietetyk Pasjonatka sportów sylwetkowych i zdrowego stylu życia patfab558@gmail.com m. 663-262-288