Oto kilka wskazówek dla osób będących na diecie redukcyjnej, które pomogą im w  utracie zbędnych kilogramów.

Trener personalny Faber Fit 1. Zaczynaj dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną. Woda z cytryną na czczo wspomaga pracę układu pokarmowego i wypłukuje toksyny z naszego organizmu.

2. Jedz więcej białka. Dieta obfitująca w białko nie tylko przyspiesza metabolizm, ale także daje uczucie sytości na dłużej.

3. Nie ścinaj zbyt drastycznie kalorii. Dieta zawierająca mniej kalorii sygnalizuje organizmowi okres głodu, co powoduje spowolnienie metabolizmu, odkładanie tkanki tłuszczowej oraz pozbywanie się mięśni.

4. Pij zieloną lub czerwoną herbatę, yerba mate, kawę. Napoje te mają zdolność przyspieszania metabolizmu oraz zawierają mnóstwo antyoksydantów.

5. Nie pomijaj posiłków. To również grozi magazynowaniem tłuszczu oraz spowolnieniem przemiany materii. Jedz częściej, ale mniej. Jedzenie co trzy godziny, pobudzi twój metabolizm.

6. Przesypiaj co najmniej 7 godzin każdej nocy. Zaburzenia snu rozregulowują procesy przemiany materii.

7. Jedz dużo produktów zawierających błonnik, np. płatki owsiane, ryż brązowy. Żywność z wysoką zawartością błonnika syci na dłużej, dzięki czemu zjadamy mniej kalorii.

trener fit faber 8. Stosuj w kuchni przyprawy podnoszące metabolizm:

  • Cynamon – reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie. Dodaj pół łyżeczki do owsianki lub kawy.
  • Pieprz cayenne – zawiera kapsaicynę, która znacząco podnosi termogenezę, pomaga w tworzeniu kwasu solnego, który jest niezbędny do dobrego trawienia.
  • Imbir – stymuluje wytwarzanie soków trawiennych, polepsza krążenie krwi, rozgrzewa cały organizm.

9. Pamiętaj o aktywności fizycznej minimum 3 razy w tygodniu. Najlepiej trening z ciężarem wzmacniający kondycję, mięśnie oraz znacząco i na długi czas podnoszący przemianę materii.

10. Jedz warzywa do każdego posiłku (najlepiej surowe). Zawierają mało kalorii i sycą na długo dzięki sporej ilości błonnika. Mają także sporo witamin i odkwaszają nasz organizm, co jest bardzo istotne dla naszego samopoczucia, a także samego efektu odchudzania.

11. Owoce ze względu na fruktozę najlepiej jeść rano. Wtedy nasz organizm najlepiej ją wykorzysta do odbudowy glikogenu wątrobowego, co korzystnie wpłynie na pracę naszego mózgu.

12. Zadbaj, by w Twojej diecie pojawiły się zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado). Bez nich nasz organizm nie jest w stanie przyswoić witamin A, D, E, K, wytworzyć  hormonów, kwasów żółciowych. Tłuszcze wspomagają także pracę mózgu.

13. Unikaj kortyzolu, wytwarzającego się w stresujących sytuacjach. Nie tylko hamuje on proces spalania tkanki tłuszczowej, ale również sprzyja jedzeniu „zakazanych” produktów.

Patrycja Faber Trener osobisty, dietetyk Pasjonatka sportów sylwetkowych i zdrowego stylu życia patfab558@gmail.com m. 663-262-288