
Poznaj Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki"
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki to laureat Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego 2013 roku. Otrzymał także nagrodę Komisji Europejskiej w Międzynarodowym Konkursie EDEN na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną 2015.
Kuchnia regionalna
Kuchnia śląska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce. Każdy wie, że rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą, to danie wywodzące się ze Śląska, podobnie jak Szampan z francuskiego regionu Champagne. W menu restauracji Szlaku znajdziemy jednak nie tylko specjały kuchni śląskiej, ale też beskidzkiej, jurajskiej, czy zagłębiowskiej. Zalewajka, beskidzkie placki z blachy ze szpyrkami (skwarkami), czy serula (rodzaj żuru na maślance), to tylko niektóre z ponad 100 dań regionalnych jakie serwują restauracje Szlaku. Każdą z restauracji rozpoznać można już od samego wejścia. Na drzwiach, znajduje się bowiem oznaczenie „Śląskie Smaki”, na ścianie certyfikat, a w menu specjalna wkładka z daniami regionalnymi.
Kuchnia śląska
(Górny Śląsk)
Podstawą wywodzącej się z tradycji górniczych kuchni śląskiej, są przede wszystkim potrawy sycące. Gotowane dania mięsne, zupy oraz dania z ziemniaków, takie jak kluski śląskie, są głównym elementem śląskiego obiadu. Wszyscy doskonale znają śląskie kiełbasy, krupnioki i rolady.
Kuchnia jurajska
(Częstochowa i okolice)
Potrawy tradycyjne okolic Częstochowy w większości bezmięsne, postne, ale sycące. Ich podstawą są produkty roślinne oraz grzyby. Przeważają dania z ziemniakami oraz zupy. Lelowski ciulim i złotopotockie pstrągi – zajmują miejsce wyjątkowe w menu tego regionu.
Kuchnia zagłębiowska
(Zagłębie Dąbrowskie)
Kuchnia zagłębiowska, choć prosta, jest bardzo treściwa. Oparta głownie na kaszy, ziemniakach, daniach mącznych i podrobach. Dary lasu takie jak jagody i zioła zawsze wzbogacały smak potraw.
Tu właśnie króluje niezastąpiona zupa – zalewajka.
Kuchnia beskidzka
(Beskidy i Śląsk Cieszyński)
Tradycyjny stół beskidzki bazuje na zwyczajach pasterskich. To proste i skromne potrawy, których podstawą są ziemniaki i mąka. Dzięki hodowli owiec oraz zwyczajom pasterskim, wzbogacono dania o dodatki mięsne oraz mleko i jego przetwory. Do tego aromatyczne wypieki zawierające najsłodszy i najzdrowszy składnik – miód. Popularnym daniem kuchni beskidzkiej jest kwaśnica czy schab w kapuście a na Śląsku Cieszyńskim np. żebroczka czy Chuda Jewa. Popularną potrawą na Śląsku Cieszyńskim i w Beskidach są placki z blachy ze szpyrkami.
Kuchnia mieszczańska i myśliwska
Kuchnia mieszczańska początkowo skomponowana z kasz, jarzyn i chleba, wzbogacona została z czasem w pasztety i smalec, a także miód i powidła. Mieszczanie jadali głównie zupy na wywarach, a obiad kończyli przepysznym deserem. Na myśliwskim stole z kolei brylują potrawy wykwintne: pieczenie i combry. Bażanty i głuszce, sarny i jelenie, dziki i zające. Dziczyzna to szczególny rodzaj
mięsa, które często wymaga peklowania, macerowania i bejcowania. Do tego wspaniałe ryby: szczupaki, szumy, węgorze, a na deser egzotyczne owoce. Przykładem tego mogą być cieszyńskie sosy, czy ciasteczka cieczyńskie.
Pełny artykuł znajdziecie tutaj: https://slaskie.travel/article/1020336