STREFA FIT: Jakie produkty wybierać na zakupach?
Robiąc zakupy warto zwrócić uwagę na to, co wybieramy. Nie tylko chcąc zgubić zbędne kilogramy, ale także, by poprawić swoje zdrowie czy samopoczucie. Powinniśmy wybierać produkty nisko przetworzone, bogate w błonnik, składniki mineralne oraz witaminy. Ważne też, by miały niski indeks glikemiczny, by utrzymywać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.
1. Produkty zbożowe. Węglowodany poprawiają nastrój, usprawniają pracę mózgu i dodają energii na długi czas. Wybieraj produkty z pełnego ziarna, np. chleb żytni, razowy, makaron z mąki żytniej, durum, wszelkie kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak, ryż brązowy, dziki. Unikaj natomiast wszystkich produktów z białej mąki i białego ryżu. Dobrym wyborem będą też płatki śniadaniowe – owsiane zwykłe, górskie, żytnie, orkiszowe itp. Unikaj tych z dodatkiem cukru i dużą ilością suszonych owoców.
2. Nabiał. Wybieraj ten naturalny: serki wiejskie, sery twarogowe, żółte sery, jogurty naturalne, kefiry, maślanki. Unikaj serków kanapkowych, które mają ogromne ilości tłuszczu (około 20g na 100g produktu. Przed zakupem sprawdź skład – czym mniej składników takich, jak barwniki i konserwanty, tym lepiej! Bardzo dobrym wyborem są także jajka. Jeśli masz możliwość kupuj wiejskie, nie zawierają dodatkowo hormonów i antybiotyków, stosowanych przy masowej produkcji na fermach kurzych.
3. Mięso. Sięgajmy głównie po mięso chude: drób, królik, cielęcina, dziczyzna oraz dobrej jakości wołowina i wieprzowina, unikaj mięs tłustych i wszelkiego rodzaju mięsnych produktów gotowych takich, jak: parówki, pasztety, konserwy, itp.
4. Ryby. Wybieraj wszystkie ryby dziko żyjące takie, jak: łosoś, pstrąg, tuńczyk, dorsz, morszczuk, czy sola. Zarówno te chude, jak i tłuste. Unikaj ryb smażonych, puszkowanych, solonych oraz nie przesadzaj z rybami wędzonymi.
5. Oleje. Możesz używać prawie wszystkich olejów tłoczonych na zimno: oleju rzepakowego, krokoszowego, lnianego, sezamowego, czy oliwy z oliwek. Pamiętaj, że takie oleje najlepiej nadają się do spożycia na zimno do sałatek, nie smaż na nich. Są bogate w wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
6. Warzywa. Jedz ich dużo! Są znakomitym źródłem błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów oraz działają zasadotwórczo na nasz organizm. Wybieraj świeże warzywa z hodowli ekologicznych, natomiast zimą dobrze spożywać warzywa mrożone. Unikaj warzyw puszkowanych oraz gotowych mrożonych posiłków z warzywami.
7. Owoce. Najlepiej z rana i te o niskim indeksie glikemicznym, np. owoce jagodowe, cytrusy. Sięgaj po owoce świeże niemrożone, ani przetworzone. Dobrym rozwiązaniem są także owoce suszone, ale bez dwutlenku siarki.
8. Woda. Pij około 2-3 litrów wody mineralnej niegazowanej, zielonej herbaty i herbatek ziołowych. Unikaj napojów gazowanych, soków z kartonu, słodzonej kawy, herbaty i wszystkich sztucznych napojów. Tak samo unikaj alkoholu, który zawiera masę pustych kalorii. Jeśli chcesz się napić alkoholu wybierz lampkę czerwonego wytrawnego wina, która zawiera dużo przeciwutleniaczy korzystnie oddziałujących na zdrowie.
9. Słodycze. Unikaj i wybieraj zdrowe zamienniki. Jedz z umiarem. Czekoladę min. 70% kakao, bakalie.
Patrycja Faber Trener osobisty, dietetyk Pasjonatka sportów sylwetkowych i zdrowego stylu życia patfab558@gmail.com m. 663-262-288