STREFA FIT: Magiczna moc przypraw
Komponując swój jadłospis warto zwrócić uwagę na sposób przyrządzania potraw. Jednym z elementów zdrowej diety powinny być przyprawy. Oprócz swoich walorów smakowych, które pozwolą uniknąć nam rutyny w kuchni, posiadają w swoim składzie składniki cenne dla naszego zdrowia. Są praktycznie bezkaloryczne, także można dodawać je do każdego posiłku. Należy tylko pamiętać, żeby nie wybierać gotowych mieszanek przypraw oraz tych z dodatkiem soli lub cukru.
PIEPRZ CAYENNE Jedna z popularniejszych ostrych przypraw, która dzięki kapsaicynie przyspiesza metabolizm oraz pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozowo-insulinową, poprawiając wykorzystanie węglowodanów przez tkanki. Wiele spalaczy tłuszczu bazuje właśnie na tym składniku. Działanie kapsaicyny blokuje kazeina zawarta w nabiale.
CYNAMON Kolejna przyprawa o właściwościach odchudzających. Zapobiega wahaniom poziomu insuliny we krwi, ogranicza napady głodu, daje uczucie sytości. Ma także działanie antybakteryjne oraz pomaga leczyć zapalenia stawów. Jest przyprawą uniwersalną, nadającą się zarówno do dań na słodko, jak i na ostro.
IMBIR Jako jedna z przypraw wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawia pracę jelit. Działa korzystnie na funkcjonowanie gospodarki lipidowej. Dodany w niewielkich ilościach (wystarczą 2 gramy) rozgrzewa organizm od środka podkręcając przemianę materii. Przyprawę tę można dodawać zarówno do potraw, jak i napojów, np. herbat.
KURKUMA Jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ponadto, poprawia trawienie, w szczególności wspomaga trawienie tłuszczów. Kurkuma zapobiega odkładaniu się go i powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Redukuje cholesterol. Wspomaga gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo.
BAZYLIA Bioaktywne związki obecne w tej przyprawie poprawiają wrażliwość insulinową i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych oraz wspomaga trawienie białek i tłuszczy. Działa również rozkurczowo, co jest istotne, gdy towarzyszą nam wzdęcia.
PIEPRZ Pomaga wątrobie w prawidłowym działaniu, a co najważniejsze wspomaga trawienie tłuszczów. Podobnie, jak kurkuma jest silnym antyoksydantem. Z kurkumą łączy go jeszcze jedna zależność. Dzięki przyjmowaniu pieprzu wraz z kurkumą aż 100-krotnie zwiększa absorpcję kurkuminy – związku o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych.
KMINEK Stymuluje trawienie, gdyż zwiększa wydzielanie żółci i kwasu żołądkowego. Wspomaga pracę nerek, dzięki temu organizm nie zatrzymuje wody. Działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo.
Patrycja Faber Trener osobisty, dietetyk Pasjonatka sportów sylwetkowych i zdrowego stylu życia patfab558@gmail.com m. 663-262-288